Volné radikály, naše pokožka a naše zdraví

Volné radikály, naše pokožka a naše zdraví

Co je volný radikál?

Volný radikál je jednoduše molekula nebo atom, který ztratil elektron.  Ze stabilní molekuly se tak stala nestabilní molekula, která je reaktivní a snaží se získat elektrony od ostatních atomů či molekul tak, aby získala opět svoji stabilitu. Pokud se zadaří a molekula získá elektron, stává se stabilní, problémem je ovšem to, že získáním elektronu vytvořila z jeho dárce další volný radikál. Vytváří se tak oxidativní  řetězec událostí, který vede jak ke vzniku civilizačních chorob, tak  poškozuje DNA a urychluje stárnutí organismu.

Jak vznikají volné radikály?

Volné radikály vznikají v našem těle přirozenou cestou v rámci metabolických procesů, mohou ale také vznikat v důsledku onemocnění,  či např. při příliš veliké fyzické námaze. Velkým faktorem jsou též vnější vlivy – sluneční záření, elektromagnetické a ionizující záření,  nebo některé chemikálie. Vedle volných radikálů, které se vytvářejí přímo v těle pod vlivem metabolických procesů, onemocnění či vlivu záření nebo chemikálií, se nám volné radikály dostávají do těla i z venkovních zdrojů. Jedním z největších zdrojů  je např. kouření, kde jsou přímo vdechovány, přijímaná strava a volné radikály z nečistot ze vzduchu (výpary z lepidel, částice z průmyslového znečištění atd). 

Volné radikály

Jak se můžeme chránit?

Základem jsou dva kroky: minimalizovat jejich výskyt v těle a účinně se jich zbavovat!

K účinnému minimalizování volných radikálů v našem těle,  je jasnou radou nekouřit. Z dalších dobrých doporučení, bychom se měli vyhnout nadměrnému slunění a věnovat pozornost tomu, kolik času trávíme v přímém vlivu elektromagnetického záření (počítače, televize, mobily) a zavést tak do života více balance mezi časem stráveným s elektrickými přístroji a venku v přírodě. Nakonec pak strava, ta by měla být pestrá a z ekologicky nejčistších zdrojů. 

Minimalizace volných radikálů nám zároveň pomáhá s jejich zbavováním (jejich neutralizací či eliminací). Důležitým pomocníkem jsou antioxidanty, které volné radikály stabilizují tím, že jim půjčí scházející elektron a tím z něj udělají opět stabilní molekulu. Významnými antioxidanty, které bychom měli tělu stravou pravidelně přivádět jsou například Vitamín A, E a C. Pokud naše tělo nemá dostatek antioxidantů, může v důsledku vlivu volných radikálů dojít k narušení rovnováhy a poškození zdravých buněk našeho těla.  Pestrá strava obsahuje mnoho antioxidantů a  více pobytu v přírodě nám též pomůže. Při účinném zbavování volných radikálů bychom neměli zapomenout také na odpočinek. Konečnou připomínkou při eliminaci volných radikálů a to obzvláště těch, které nám v pokožce vznikají vlivem slunečního a elektromagnetického záření je: Používejte kosmetiku bohatou na antioxidanty! 

S přátelským pozdravem

Jana Wakeford

  Kontaktuje nás:
aime@aime.cz

  Zavolejte nám:
389-005-118

  Adresa: U Smaltovny 625,
370 01 České Budějovice

Přihlaste se k odběru informací a už Vám neunikne žádná novinka ani akce

© Aime Cosmetics, s.r.o.
Vyrobil FT SunFT Sun

Nepřehlédněte